Matcha, wat is het?

Blog

Matcha, wat is het?

De laatste tijd komt de term matcha steeds vaker in het nieuws. Voor velen is het nog een weinig bekend begrip anders dan te weten dat het een theesoort is. In dit blog leggen wij uit wat matcha precies is en wat het voor u doet.

Wat is matcha?

Bij het raadplegen van alle bronnen is één ding heel duidelijk; Matcha is gezond!
De van oorsprong Chinese groene thee is bij ons vooral bekend als groene thee uit Japan. Matcha wordt verkregen van theestruiken die voor de oogst worden onttrokken van direct zonlicht. Zo’n twintig dagen voor de oogst zien de struiken geen zonlicht, wat de aanmaak van bladgroen stimuleert en de concentratie aminozuren verhoogt. De blaadjes worden met de hand geplukt en in de schaduw gedroogd. Daarna worden de stengels en nerven verwijderd en vermalen in een granieten vijzel.

Superfood

Vaak wordt de vergelijking gemaakt tussen matcha en superfood. Dat die vergelijking er is, komt door de hoeveelheid antioxidanten. Eén kopje thee van matcha staat gelijk aan tien kopjes reguliere groene thee aan hoeveelheid antioxidanten. Veel goede eigenschappen worden toegeschreven aan antioxidanten. Het gaat veroudering tegen en zorgt ervoor dat de huid in goede conditie blijft, verkleint de kans op hart- en vaatziekten, verlaagt het cholesterol en verbetert de vetverbranding. Andere, mentale, voordelen van matcha zijn dat het uw stressniveau verlaagt, leerprestaties en de mentale helderheid verhoogt.

De smaak van matcha

De smaak van matcha is uniek en door de Japanners ‘Umami’ genoemd. Het is een vijfde smaak naast de bekende smaken zoet, zuur, zout en bitter. Een letterlijke vertaling van het woord umami is ‘heerlijk’. Vrij vertaald komt het neer op een hartige en volle smaak dat het best te vergelijken valt met avocado en spinazie.

Niet alleen thee

Het poeder van de matcha-thee kent steeds meer toepassingen naast het maken van thee. Een trend van de laatste tijd is de matcha-latte, maar ook wordt het al verwerkt in toppings, snoep, smoothies, milkshakes en andere (fris)dranken.

Weet u dat wij ook een heerlijke smoothie verrijkt met matcha leveren?