Persbericht: Eiwitverrijkt sinaasappelsap tegen ondervoeding in de zorg

Blog

Persbericht: Eiwitverrijkt sinaasappelsap tegen ondervoeding in de zorg

Oranka, leverancier van vruchtensappen, heeft voor de zorg een eiwitverrijkt sinsaasappelsap geïntroduceerd, Frezz E+. Volgens de producent draagt het sinaasappelsap bij aan een goede eiwitbalans bij ouderen en kan het helpen ondervoeding tegen te gaan.

Met de introductie van Frezz E+ verwacht Oranka bij te dragen aan de eiwitbehoefte van ouderen. ‘Als je ouder wordt, heb je meer eiwit nodig om de balans tussen spierafbraak en spier­opbouw in evenwicht te houden’, aldus algemeen directeur Frank Berndsen van Oranka. ‘Zeker bij ondervoeding is de behoefte aan eiwit hoger dan normaal en volstaat het normale voedingspatroon niet.’

Herstel in de ochtendsinaasappelsap met extra eiwit

Het advies voor de dagelijkse inname van eiwit ligt voor ouderen op 1 tot 1,2 gram eiwit per kilo van het lichaamsgewicht. Dit betekent per maaltijd 20 tot 25 gram eiwit. Eén glas Frezz (150 ml) bevat 11,03 gram aan eiwitten.

‘De ochtend is een belangrijk moment voor eiwitinname, aangezien eiwit ‘s nachts wordt afgebroken’, legt Berndsen uit. ‘De sinaasappelsap van Frezz E+ is dan een perfecte mogelijkheid om de eiwitbalans te herstellen.’

Frezz E+, dat een vruchtgehalte van 50 procent heeft, bevat daarnaast alle 9 essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. De sinaasappelsap is in kartonnen, milieuvriendelijke Tetra-verpakkingen van 1 liter verkrijgbaar en ongeopend minimaal zes maanden buiten de koeling houdbaar.

Vital Sticks voor kleinschalig wonen

Ook ontwikkelde Oranka de zogeheten Vital Sticks, speciaal bedoeld voor kleinschalige woonvormen. Dit concept is specifiek ontwikkeld voor kleinschalige woonvormen waar niet altijd voldoende ruimte en verbruik is voor een sapdispenser. Met één stick kan 1 liter eindproduct worden gemaakt.

‘Het werkt makkelijk, snel, geeft minimale kans op derving en is veel milieuvriendelijker dan een reguliere literverpak­king’, aldus Berndsen.

De Oranka Vital Sticks zijn verkrijgbaar in vijf smaken: sinaasappel, appel, ijsthee perzik, zwarte bessen en waldmeister. Eén glas Oranka Vital (200 ml) dekt 50 procent van de dagelijkse referentiehoeveelheid vitamine C en 30 procent van zink en vitamine D. De Vital Sticks zijn daarnaast allergievrij, geschikt voor diabetici en bevatten geen toegevoegde suikers.